Християнський персоналізм у розумінні архимандрита Софронія Сахарова як дороговказ для напрямку руху в контексті духовної ситуації сучасної України.

Автор(и)

  • A. M. Sydorak Український Католицький Університет

Анотація

Україна, знаходячись на світоглядному перетині Сходу та Заходу, у тій чи іншій мірі зазнає на собі ментального впливу цих двох світів, кожний з яких по своєму несе небезпеку духовному життю людини. Подвійний вимір цієї небезпеки полягає у розвитку двох протилежних напрямків – індивідуалізму та безособовості. Якщо індивідуалізм є більш притаманний високорозвиненим суспільствам та ментальності Заходу, то безособовістю характеризуються різного роду тоталітарні системи та ментальність Сходу. Проте, як індивідуалізм, так і безособовість, по своїй суті, не задовольняють глибинних потреб людини. Це спонукає до пошуків інших джерел. У цій перспективі важливим є звернутись до філософсько-богословської думки архімандрита Софронія Сахарова. У першу чергу йдеться про його християнський персоналізм. Саме у ньому можна знайти гідну відповідь на виклики сучасності – індивідуалізму та безособовості.

Біографія автора

A. M. Sydorak, Український Католицький Університет

аспірант

Посилання

Евдокимов П. Православие / Пер. с фр. – М.: Издательство ББИ, 2012. – 500 с.

Зизиулас Иоанн. Общение и инаковость. Новые очерки о личности и церкви / Пер. с англ. – М.: Издательство ББИ, 2012. – 407 с.

Сахаров Софроний, архимандрит. Видеть Бога как Он есть. Изд. 3-е, исправленное. – Свято-Иоанно-Предтеченский монастырь, Свято-Троицкая Сергиева Лавра, 2006. – 400 с.

Сахаров Софроний, архимандрит. Духовные беседы. Том 2-й. Изд. 1-е. Свято-Иоанно-Предтеченский монастырь, 2007. – 336 с.

Сахаров Софроний, архимандрит. О молитве. Свято-Иоанно- Предтеченский монастырь. Свято-Троицкая Сергиева Лавра, 2010. – 222 с.

Сахаров Софроний, архимандрит. Письма в Россию. – 3-е изд. – СТСЛ, 2010. – 288 с.

Шмалий Владимир, священник. Понятие личности в современном православном богословии // Концепция человеческой личности в богословии и религиозном сознании Нового и новейшего времени. – М.: ИВИ РАН, 2008. – С. 5-10.

Sakharov Nicholas. I love, therefore I am. The Theological Legacy of Archimandrite Sophrony. – New York, St. Vladimir’s Seminary Press Crestwood, 2002. – 253 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 4. Буття релігії в українському соціумі та сучасний теологічний дискурс